ТЪРГОВИЯ С ЦВЕКЛОВИ ГРАНУЛИ, МЛЕКОЗАМЕСТИТЕЛИ, ФУРАЖИ
Цвеклови гранули
Цвеклови гранули |
Параметри на хранителните вещества | RSP** | RMSP*** |
Суха маса (ТМ) | мин. 86% | мин. 86% |
Обща захар изчислена като захароза | 6,5% | 9,0% |
Суров протеин (XP) | 7,5% | 8,5% |
Сурови мазнини (XL) | <0,2% | 1,0% |
Сурова целулоза (XF) | 16,3% | 14,0% |
Сурова пепел (XA) | 5,5% | 9,0% |
Безазотни екстрактни вещества (NFE) | 58,2% | 55,0% |
Макроелементи | ||
Калций | 0,8% | 0,8% |
Фосфор | 0,1% | 0,1% |
Магнезий | 0,2% | 0,2% |
Калий | 0,7% | 1,75% |
Натрий | 0,2% | 0,5% |
Фуражна стойност | Mj/kg | Mj/kg |
Нето енергия за лактация (NEL) | 6,5 | 6,5 |
Говедо за угояване (ME – метаболизируема енергия) | 11 | 10,40 |
*Посочените стойности са незадължителни базови стойности и подлежат на обусловени от суровината колебания | ||
**Цвеклови резанки на гранули | ||
***Цвеклови резанки на гранули с меласа |
Млечни крави/говеда за угояване
Резанките от захарно цвекло имат един висок и особено за преживните животни добре използваем дял целулоза от около 15-18%, който в голямата си част се състои от целулоза, хемицелулоза и пектини и в сравнение с нишестето и захарта се метаболизира непрекъснато. Големият дял на пектини в суровата целулоза е почти до 100% смилаем и се оползотворява микробиологично до 80% в предстомашията. Хранителните вещества се отключват почти изцяло чрез търбушни микроорганизми и се разграждат до оцетна киселина. Оцетната киселина, един основен елемент на мастната синтеза, натоварва по-малко търбуха отколкото получената при храносмилането от нишестето в значителен обем млечна киселина. Следователно, чрез употребата на цвеклови резанки на гранули с меласа се предотвратява прекомерното подкиселяване (Acidosen).При храненето на говеда се използват цвеклови резанки на гранули с меласа като фураж за балансиране и пасищните ферми предлагат преди всичко едно добро енергийно допълнение към богатите на протеини тревни силажи.
Цвекловите резанки на гранули с меласа са също един идеален допълнителен фураж за говеда с висока производителност.
Свине/свине за разплод
Добрите набъбващи качества на цвекловите резанки на гранули с меласа са от значение преди всичко при едностомашните животни (свине, коне), тъй като храносмилането на целулозните вещества става най-напред в дебелото черво и чувството на ситост допринася за успокояване, напр. при бременни свине и предотвратява затлъстяване. В сравнение с ечемика, освен много изгодното снабдяване със съществени аминокиселини, съставните части на суровата целулоза на цвекловите резанки на гранули с меласа, пектините въздействат благоприятно на чревната флора и храносмилането особено при свинете за разплод и прасенцата. Пектините са полизахариди, които са в състояние да подпомагат образуването на млечнокиселинни бактерии в тънкото черво и да отблъскват щамовете на E-coli. Затова употребата на цвеклови резанки на гранули с меласа като носител на целулоза във фуража е от важност за отбити прасенца и млади прасенца. Опитите за хранене показват също подобряване на качеството на месото чрез понижаване съдържанието на холестерина. Интересен ефект на цвекловите резанки на гранули с меласа при прасетата е също намаляването на дела на амониевия азот в местната тор. Подобряване на въдуха в свинарника и намаляването на загубите на азот в местната тор са логичната последица.Овце
При овцете цвекловите резанки на гранули с меласа са особено добре подходящи за балансиране и допълване на дневните дажби фураж, специално по време на паша, съответно при лошо качесво на основния фураж.Коне
При храненето на коне цвекловите резанки на гранули с меласа са една обичайна, отваряща апетита и разнообразна добавка към дневната дажба фураж. Гранулите са ценен източник на енергия и от друга страна предпазват от храносмилателни смущения чрез подадените пектини и олигозахариди. За да се избегнат запушвания на устата, гранулите трябва преди хранене да се накиснат непременно няколко часа обилно във вода.тел.: 0676 / 75428, GSM 0888 88 48 71,